logo

Voor de coronacrisis werd er in Nederland gemiddeld zo’n 4 uur per week thuisgewerkt. Dit veranderde in de afgelopen anderhalf jaar drastisch. Van de een op de andere dag, zat bijna heel werkend Nederland thuis. Voor veel werknemers een situatie waar men flink aan moest wennen, echter blijkt nu uit verschillende onderzoeken dat thuiswerkers productiever zijn dan werknemers op locatie.

De flexibele werktijden die met het thuiswerken komen, klinken voor veel werknemers als muziek in de oren. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt nu, dat wanneer werknemers zelf hun werktijden kunnen bepalen ze productiever zijn. Dit komt met name omdat ze kiezen voor werktijden die beter aansluiten op hun biologische ritme. Mensen die beter functioneren in de avonduren, kunnen ervoor kiezen om ’s ochtends langer uit te slapen en door te werken in de avond wanneer ze thuiswerken. Hierdoor krijgen ze in dezelfde tijd, meer werk gedaan en zijn dus productiever dan wanneer ze werken in het gebruikelijke werkrooster van nine-to-five.

Maar ook het wegvallen van de reistijd, is een van de redenen waarom mensen die thuiswerken productiever zijn. Omdat ze geen tijd meer kwijt zijn aan het reizen, is er meer tijd om te slapen, vaker te sporten of huishoudelijke taken uit te voeren. Dit zorgt voor een mentaal en fysiek fittere werknemer en verhoogt hiermee de productiviteit van de werkuren.

Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt ook, dat het gebrek aan collega’s een belangrijke factor is in de productiviteit van het thuiswerken. Doordat de werknemers die thuiswerken minder afgeleid worden door collega’s met vragen of geklets kunnen ze zich beter concentreren. Daarnaast is ook het omgevingsgeluid die collega’s met zich meebrengen weggevallen, waardoor de concentratie hoger is en de thuiswerkers productiever zijn.

Volgens het Centraal Planbureau, zijn er wel een aantal voorwaarden om het thuiswerken tot een succes te maken. Thuiswerkers zijn alleen productiever wanneer er een goed ingerichte thuiswerkplek is. Denk hierbij aan een goede instelbare bureaustoel, passend bureau en een goed functionerende desktop of laptop. Maar ook een goede internetverbinding wordt als essentieel ervaren om productief vanuit huis te kunnen werken. Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan, is er een ergonomisch verantwoorde werkplek gecreëerd waardoor medewerkers ook op de lange termijn productief thuis kunnen werken.

Als Softcenter helpen wij bedrijven bij het creëren van een goede thuiswerkplek. Denk hierbij aan software die het thuiswerken en vergaderen gemakkelijk maakt. Daarnaast kunnen onze partners uw onderneming ondersteunen bij het faciliteren van desktops, laptops, toetsenborden, muizen enzovoort. Geïnteresseerd? Vraag dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan!

2021-10-01 00:00:00

Contact Opnemen

Neem kosteloos contact met ons op

  • Blinqmate
  • BolTools
  • Firstartup
  • HighFiv
  • Lelycycle
  • Pushify
  • Playboocks